För en bröllopsfotograf så är jobbet inte klart bara för att man åkt hem från bröllopet. Jobb nummer 3 i ordningen tar vid. Vissa fotografer tycker inte alls om den här delen. Själv tillhör jag inte den katergorin.

För mig så börjar detta jobb mer eller mindre direkt när jag kommer hem från bröllopet. Bilderna tankas över till redigeringsdatorn. Och sen kopieras de över till diverse andra hårddiskar + plus till Backblaze. Efter en brand här i huset så fick jag tummen ur och se till att alla bilder också finns på ett utom-socknes ställe.

Söndagen börjar jag med att gallra ut bilderna som ska levereras till brudparet. När det är klart (tar ett par timmar) så blir det ibland ytterligare en gallring. Under ett bröllop så tar man en hel del bilder, varav många blir av naturliga skäl rätt snarlika varandra. Så det brukar vara en rätt bra idé att gå över bilderna en gång till.

bröllopsfotograf

Sen börjar redigeringen. Jag jobbar främst i Lightroom och vid behov också i Photoshop (mest om det är något jag behöver redigera bort). Jag kollar vitbalansen på bilderna, rätar upp dem om det behövs. Efter det lägger man på någon passande preset på bilderna. Har några olika där som oftast passar rätt bra, beroende på vilket “mood” man vill få fram i bilderna. När detta är klart så gör man en virtuell kopia på alla bilder och gör en svart/vit variant.

Resten av redigeringsarbete tas upp av att designa fotoalbumet (och få det godkänt av kunden innan det skickas till tryckeriet) och andra eventuella extrabeställningar. Och så ska man försöka få till ett blogginlägg också.

Så det är en del arbete som kvarstår när man åker iväg från en bröllopsfotografering. Men det är ett sjujäsikens kul arbete!

bröllopsfotograf

Leave A

Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.