Bästa tipsen när ni ska boka en bröllopsfotograf

Först, ett stort grattis till det (förhoppningsvis i alla fall) stundande bröllopet! Och välkommen in i bröllopsfotodjungeln Det finns några saker man bör tänka på när man ska boka en bröllopsfotograf. Så här kommer några små tips som kanske kan hjälpa er på traven.

Var ute i god tid

Populära datum bokas upp snabbt. Om det är någon kunglighet/kändis som ska gifta sig under året kan ni räkna med att de datumen är ganska snabbt uppbokade. Fast det skadar ju aldrig att fråga ändå.

Bestäm er för vilken stil ni vill ha på bilderna

Det finns hur många bröllopsfotografer som helst. Många olika stilar. Här kanske man ska tänka igenom vad ni vill ha ut av fotograferingen, vilka förväntningar har ni? Vill ni ha bilderna man tar fram 25 år senare? Eller en bild att skicka som tack-för-senast till gästerna?

Kolla med flera olika bröllopsfotografer

Även om ni fått rekommendationer från bäste kompisen, kollegan på jobbet, släktingen, facebook-bekanta, forum. Kura ihop er i soffan, ta fram datorn, surfplattan eller den smarta telefonen och börja googla.

Ett tips är att söka på orten där man ska ha bröllopet, eller orten där man själv bor (om dessa 2 inte är samma förstås). Eller så söker man på stället man tänker ha bröllop på (om ni har kommit så långt i planeringen).

När man väl hittat fram till fotografernas sidor, kolla runt. Läs inläggen. Försök se vad det är för någon fotograf ni har hittat fram till. Vad är det i bilderna som ni tycker om.

Glöm inte att pausa i sökandet. Är ni ute i god tid så behöver ni ju inte hitta någon med en gång. Men glöm inte att bokmärka de ni tycker om!

Ta en ordentlig titt på de tänkta bröllopfotografernas portfolio och bilder från tidigare bröllop

Beroende på vad ni är ute efter (kan vara bra att redan ha bestämt sig här) är tipset att kolla bröllopsfotografernas tidigare bröllop. Det är inte så ofta man hittar bilder från vigseln, middagstalen och festen i portfolion. Så om det inte är enbart porträttbilder man är ute efter får man klicka sig vidare på webbsidan. Länk i menyn eller i bloggen är antagligen enklaste sättet att hitta de här bilderna.

Gå inte enbart på priset

Det kan först se ut som om det är mycket pengar att betala för några bilder. Men se det som att ni betalar för något som ni i framtiden kan minnas tillbaka till. Priset borde inte avgörande för huruvida ni tycker om bröllopsfotografens bilder eller ej.

Fast naturligtvis är det inte alltid så att man har råd med allt man vill köpa. Ett litet tips i tipset är att i önskelistan man sätter ihop ta med ett litet bidrag-till-minnet-från-den-stora-dagen-kostnad.

Sen är det ju bra att kolla vad som ingår i det man bokar. Om exempelvis man får alla bilder som är något att ha, redigerade och klara, eller om man måste köpa loss dessa i efterhand. Eller vad som gäller om man vill göra egna utskrifter och inte gå genom fotografen. Eller om det ingår ett fotoalbum.

Ett lågt pris kan innebära att det i slutändan blir tvärtom.

Träffa bröllopsfotografen innan ni bokar

Ja, det är en bra idé att träffa era potentiella bröllopsfotografer innan ni bokar dem. Om det är möjligt vill säga. Och det behöver inte vara ett möte face2face, alla bor inte på samma ort. Skype funkar ju också. En webbsida säger inte allt om hur en person är. Träffas man så får man ju i alla fall chansen att bilda sig en uppfattning om hur personen i fråga är.

Se det hela lite som en anställningsintervju (vilket det ju på sätt och vis är).

När ni har bestämt er, boka

Och glöm inte av att säga till de andra fotograferna som ni har kontaktat.

Tack för att ni har lyssnat.

/Mattias

Leave A

Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.